‘Door het lezen van de juiste informatie was ik goed voorbereid’

VRAAG EN ANTWOORD

Wij hebben zorgvuldig een lijst met vragen en antwoorden voor jou samengesteld. Mocht jouw vraag er niet tussen staan of heb je aanvullende informatie nodig, dan staan we jou uiteraard graag te woord. Je kunt ons bereiken bellen op telefoonnummer 06 516 028 98 14 of via e-mail info@pavette.nl.

Oorzaken van haarproblemen

Welke aandoeningen veroorzaken haaruitval?

Gehele of gedeeltelijke haaruitval kent een aantal hoofdoorzaken. Er kan sprake zijn van natuurlijk dunner wordend haar, kaalheid door een haarziekte, kaalheid als gevolg van huidaandoeningen (roos, eczeem of psoriasis) of kaalheid als gevolg van een chemokuur c.q. medicijngebruik.

 

Hoe weet Pavette wat de oorzaak is van mijn haar- en hoofdhuidproblemen?

Als je de aanschaf van een haarwerk overweegt, is het goed om een afspraak te maken. Met een scope, die jouw hoofdhuid 200 keer vergroot, kunnen wij in voorkomende gevallen een hoofdhuidanalyse maken en vervolgens een behandelplan op maat maken.

 

Heeft Pavette ook contact met medisch specialisten?

Jazeker. Wij hebben ons bewust gevestigd in het Deventer Ziekenhuis en in de Gelre Ziekenhuizen locatie Apeldoorn. Daar hebben wij goede contacten met de behandelend specialist. Zij sturen in veel gevallen hun patiënten aan ons door. Andersom verwijzen wij in voorkomende gevallen ook klanten die zich bij Pavette melden door naar de huisarts?

 

Kan mijn haar uitvallen door medicijngebruik?

Dat kan absoluut. Informeer eens bij Pavette wat hier aan kan worden gedaan.

 

Wat betekent het woord Alopecia?

Alopecia is het Latijnse woord voor kaalheid; je komt het tegen in veel medische termen die met kaalheid te maken hebben.

 

Wat is Alopecia Androgenetica?

Dit is de klassieke mannelijke kaalheid (die overigens ook bij vrouwen voorkomt).

 

Wat is Alopecia Areata?

Van Alopecia Areata spreken we als er sprake is van pleksgewijze kaalheid.

 

Wat is Alopecia Totalis?

Alopecia Totalis betekent dat iemand geen hoofdhaar meer heeft.

 

Wat is Alopecia Universalis?

Wanneer iemand helemaal geen lichaamshaar meer heeft, spreken we van Alopecia Universalis.

 

Wat is Frontal Fibrosing?

Bij Frontal Fibrosing is sprake van ontstekingen in de haarzakjes die de haargrens naar achteren doen wijken tot ongeveer boven het oor.

 

Wat is Diffuse Alopecia?

Diffuse alopecia is haarverlies verdeeld over de gehele hoofdhuid. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Soms komt het haar terug ( bijvoorbeeld bij haarverlies door ziekte of medicijnen) of soms blijft het weg ( bijvoorbeeld in het geval van alopecia androgenetica).

 

Wat is Telogeen haarverlies?

De haargroei verloopt in fasen, een groeifase, een overgangsfase en een rustfase (de telogene fase). Aan het eind van de rustfase laten de haren gemakkelijk los en vallen spontaan uit of laten los door kammen, borstelen of wassen. Normaliter verliest een volwassene 50 tot 100 hoofdharen per 24 uur en verkeert ongeveer 80% van alle hoofdharen in de groeifase. Er kunnen echter omstandigheden optreden waardoor haren stoppen met groeien en overgaan in de telogene fase, waarna ze vervolgens gaan uitvallen. Dit type diffuse haaruitval wordt ook wel telogeen effluvium genoemd.

 

Wat is Lichen Plano pilaris?

Bij Lichen Plano pilaris zijn de haarzakjes op de hoofdhuid aangedaan. De haarzakjes gaan kapot door littekenvorming en kunnen geen nieuwe haren vormen, wat leidt tot blijvende haaruitval. Deze aandoening kan op iedere leeftijd voorkomen, maar wordt meestal gezien bij vrouwen tussen de 40-60 jaar. Er zijn meerdere varianten; een hiervan is het frontal fibrosing type, waarbij de haarwortels bij de haargrens op het voorhoofd aangedaan zijn.